Produse fără bisfenol A (BPA)

Bisfenol A sau BPA este un compus organic folosit la fabricarea unora dintre produsele din plastic. Este în uz încă din anii ’50, iar plasticul transparent la care este folosit se poate găsi în multe produse de pe piață, de la biberoane și bidoane pentru apă la echipamente sportive, carcase de CD-uri, electrocasnice și jucării. Mai apare și în unele rășini epoxidice folosite pentru învelișul interior al conservelor sau cutiilor pentru mâncare și băuturi.

 

În urma unor studii a fost identificat ca un disruptor endocrin care poate imita caracteristicile hormonului numit estrogen și s-a demonstrat că poate avea efecte negative asupra sănătății.

Autoritățile din diverse țări au stabilit prin reglementări anumite niveluri tolerabile la care pot fi supuși consumatorii, însă în ultimii ani noi studii au identificat bisfenolul A ca fiind mai periculos decât se estimase inițial. Ca rezultat, unele organizații și state au început să îl clasifice ca substanță toxică și l-au pus deja pe lista substanțelor interzise pentru fabricarea biberoanelor și altor produse destinate bebelușilor.

Cu toate astea, BPA este încă folosit pe scară largă și nu este reglementat strict în majoritatea țărilor, în ciuda tot mai numeroaselor voci care susțin că expunerea îndelungată ar putea cauza dereglări hormonale serioase, infertilitate la femei, diabet și rezistență la insulină, obezitate, boli cardiovasculare, diverse tulburări de comportament, o serie de defecte din naștere, pubertate precoce și chiar cancer. Încă se investighează efectele sale. 

Cu toate că dezbaterea asupra efectelor negative ale sale și asupra cantității în care devine nociv continuă, Aqua Optima a decis să elimine compusul din produsele sale.
Niciun produs Aqua Optima nu conține bisfenol A (BPA).

Dacă te îngrijorează posibilele efecte negative, poți limita la rândul tău expunera la bisfenol A (BPA):

– reducând consumul de băuturi și alimente ambalate în cutii și recipiente care nu precizează absența BPA;

– folosind recipiente plastice care menționează lipsa BPA din componență sau folosind recipiente din stică, porțelan sau inox;

– evitând introducerea recipientelor plastice în cuptoare, chiar dacă se precizează că rezistă la temperaturi ridicate sau la microunde;

– optând pentru băuturi și mâncăruri proaspete cât mai des