Când apa ajunge în alimentația unui bebeluș, trebuie să știi ce alternative ai la dispoziție.
În ceea ce privește apa, aceasta ajunge în alimentația unui bebeluș după vârsta de șase luni, atunci când începe diversificarea (excepții făcând cazurile în care alăptarea nu poate avea loc și atunci poate ajunge mai devreme). Și există mai multe alternative pe care le ai la dispoziție:
– apă îmbuteliată obișnuită;
– apă îmbuteliată specială pentru bebeluși;
– apă din fântână;
– apă de la robinet.
Să le luăm pe rând.
Apa îmbuteliată obișnuită
Apa gazoasă este exclusă, așa că vorbim de așa-numita apă plată. Însă aceasta este în cele mai multe cazuri tot apă minerală și trebuie acordată atenție conținutului de minerale, care trebuie să fie scăzut. Mulți specialiști spun că o apă bună pentru prepararea hranei sugarilor este cea care este microbiologic pură și are o mineralizație sub 500 de mg/l, un conținut de fluor mai mic de 1,5 mg/l și un conținut de nitrați (azotați) sub 10 mg/l, dar sunt destule produse care, conform etichetelor, prezintă valori chiar mult mai mici decât cele menționate.
Totuși există îngrijorări cu privire la substanțele chimice nocive care ar putea fi eliberate în apă de către recipientele din plastic, în special în condiții de transport și depozitare prelungite și nepotrivite. Bebelușii sunt mult mai sensibili decât adulții și ar tolera mult mai greu eventualele astfel de substanțe.
Diverse studii susțin că în apa îmbuteliată în recipiente din sticlă este semnificativ mai puțin probabil să se găsească elemente toxice decât în apa îmbuteliată în recipiente din plastic.
Apa îmbuteliată specială pentru bebeluși
Este o apă care, teoretic, este special creată pentru copiii foarte mici din perspectiva pH-ului, a purității și a conținutului de minerale. Însă incertitudinea legată de îmbuteliere persistă, pentru că și aici vorbim în cele mai multe cazuri de recipiente din plastic. Și, desigur, această apă este mult mai scumpă.
Apa din fântână
Aceasta este, în mod evident, cea mai puțin sigură dintre toate, pentru că nu este monitorizată constant, filtrată etc. În multe zone ale țării există pericolul ca apa de la fântână să conțină o cantitate mare de nitrați și nitriți proveniți din agricultură (infiltrați prin pământ în pânza freatică). Ar trebui verificată regulat, iar în condițiile în care acest lucru nu este posibil, este recomandată evitatarea folosirii ei în alimentația bebelușilor.
Apa de la robinet
Apa de la robinet este filtrată, dezinfectată și monitorizată constant înainte să fie livrată consumatorilor, îndeplinind condițiile de potabilitate la sursă. Este accesibilă și foare ieftină în comparție cu apa îmbuteliată, însă mulți acuză clorinarea excesivă și, desigur, este dezavantajată de rețelele de distribuție.
Lungi și de multe ori învechite, rețelele de distribuție dar și conductele din case și blocuri de apartamente pot favoriza apariția sedimentelor, acumularea ocazională de metale grele, microorganisme etc.
Medicii recomandă fierberea îndelungată și răcirea apei de la robinet înainte de a se folosi pentru prepararea hranei sau pentru băut în cazul bebelușilor. Fierberea distruge bacteriile și fungii, însă clorul, sedimentele, eventualele metale, pesticide și insecticide nu sunt eliminate prin fierbere.
Aqua Optima recomandă filtrarea apei de la robinet înainte de fierbere, bebelușii beneficiind și ei de avantajele filtrării, care elimină sau reduce semnificativ sedimentele și alte elemente nedorite.
Întotdeauna consultă medici pentru informații detaliate referitoare la alimentația și hidratarea copilului tău.