Lucruri la care apa te ajută

Apa ne ajută să ne desfășurăm activitățile și să ne menținem sănătatea și echilibrul.

Suntem atât de obișnuiți să avem apa la îndemână, încât de multe ori uităm cât de importantă este pentru organism… uităm să bem destulă.
Specialiștii recomandă măcar doi litri de apă zilnic pentru adulți, chiar mai mult în condiții de căldură, de efort susținut sau în medii uscate (inclusiv cele climatizate artificial). Uite și motivele pentru care merită să te străduiești să bei apă, chiar dacă nu îți este sete – mai ales dacă ținem cont de faptul că setea intervine atunci când organismul începe să resimtă efectele negative ale deshidratării.

Sigur că nevoia de apă poate varia de la om la om, dar, în general, cei mai mulți beau doar când le este sete și astfel ajung să bea mai puțină apă decât le trebuie. Oboseala, irascibilitatea, durerile de cap, lipsa de energie și scăderea puterii de concentrare sunt doar câteva simptome care apar cu repeziciune și ne afectează existența, de cele mai multe ori subtil, fără să băgăm de seamă că ne scade randamentul sau pofta de viață. Cu timpul, un regim de viață într-o continuă stare de deshidratare (chiar dacă ușoară) poate duce și la alte probleme cu manifestări în fizic, cum ar fi probleme legate de piele, acumulări de toxine și probleme de rinichi, constipații și probleme de digestie etc.

Trebuie să bem mai multă apă pură și trebuie să facem orice ca să ne aducem aminte de asta, chiar dacă asta presupune să ne punem semne prin casă sau la muncă, să activăm mementouri pe telefon sau să punem câte un pahar cu apă în locurile esențiale (pe noptieră, la birou etc.). Cu timpul ne vom obișnui și nu va mai părea deloc dificil, în special după ce ne facem un fel de rutină care începe dimineața cu un pahar mare de apă.

Iar dacă ești prea obișnuit cu sucurile (sperăm noi naturale, nu artificiale:) și cumva ți se pare că apa n-are gust și nu-ți face prea mare plăcere să o bei… poți stoarce în ea puțină lămâie, îi poți adăuga câteva frunze de mentă, o felie de portocală sau o bucățică din orice alt fruct. Orice te ajută să bei mai ușor, măcar de sănătate, dacă nu de plăcere.

1. Ajută la eliminarea toxinelor prin transpirație și urină – foarte important, mai ales astăzi când suntem asaltați de produse tot mai prelucrate și aditivate, atunci când nu sunt artificiale complet și deseori periculoase pentru sănătatea noastră. Totodată, dacă bem apă pură, evităm depunerile în rinichi (așa-numitele pietre sau nisip).

 

2. Favorizează rezistența la efort și întârzie apariția oboselii – te ajută să gândești și să te concetrezi mai multă vreme, să fii mai alert și să faci față mai bine efortului.

 

3. Întărește sistemul imunitar – un băutor de apă are șanse mai mici să se îmbolnăvească, apa ajutându-te să te lupți și cu bolile atunci când intervin, fie că e vorba de o gripă sau de altceva. Ajută la prevenirea infarctului miocardic și reduce probabilitatea apariției unor tipuri de cancer.

4. Te susține când vrei să slăbești – nu intervine direct în eliminarea grăsimii, dar favorizează procesele care au loc în organism și, în plus, reduce foamea și senzația de stomac gol. Practic, dacă abordezi un regim alimentar sau/și un program de fitness, o hidratare corectă te ajută să îți atingi obiectivul.

 

5. Are efecte benefice asupra pielii – hidratează pielea și o menține netedă, moale și plăcută, ajută la întârzierea apariției sau reducerea ridurilor. Datorită funcției de eliminare a toxinelor, hidratarea corectă poate ajuta și în cazul acneei, desigur alături de tratamentele adecvate.

 

6. Ajută în procesul de digestie și regularizează – își aduce contribuția prin favorizarea eliminării elementelor care pot deranja digestia, regularizând fluxul și ajutând (alături de un regim bogat în fibre) la evitarea constipației.

7. Te scapă de durerile de cap – sau mai degrabă nu le lasă să apară, pentru că deshidratare poate duce la migrene serioase și, merită menționat, poate conduce și la dureri de spate.

 

8. Te ferește de crampe musculare și dureri de articulații – apa își aduce contribuția la o bună „lubrifiere” a articulațiilor și menține mușchii elastici, deci sunt mai puține șanse să intervină neplăceri în activitatea curentă.

 

9. Hrănește corpul – este esențială în circulația nutrienților de care corpul are nevoie pentru buna funcționare și susține/accelerează metabolismul.

 

10. Te face mai fericit și mai entuziast – nu râde, că nu este o glumă. O bună hidratare te ajută să fii sănătos și energic, implicit favorizând optimismul și inițiativa.

Și… pe termen lung te ajută să economisești o mulțime de bani – și pentru că își aduce contribuția la sănătatea ta, deci ajungi mai puțin la farmacie și la clinică, dar și pentru că apa este mai ieftină decât orice alte lichide fabricate și îmbuteliate. Dacă folosești Aqua Optima, filtrezi apa de la robinet (de departe cea mai ieftină) și bei apă mai pură, confortabil și accesibil.

Notă: consultă medicul tău dacă ai nelămuriri sau vrei informații despre apă și beneficiile unei hidratări corecte.