Filtrarea apei acasă este unul dintre modurile prin care putem să ne menținem pe noi și planeta noastră într-o formă de top. Într-o lume ideală, apa de la robinet ar fi așa de curată și de pură cum a intenționat Mama Natură. Însă în realitate poate conține ierbicide, pesticide, clorină și chiar metale grele ca plumbul sau aluminiul. Cu alte cuvinte… poluare.
Apa îmbuteliată nu este răspunsul. Impactul pe care fabricarea, depozitarea și transportul apei îmbuteliate îl au asupra mediului este unul foarte mare, chiar înainte să vorbim de răul pe care ni-l pot face ambalajele aruncate sau depozitate necorespunzător, ulterior consumului.
Doar în Marea Britanie, din cele circa un milion și jumătate de sticle produse în fiecare an, doar aproximativ 7% sunt reciclate. Restul ajung la gropi de gunoi.
Iar în România situația este și mai îngrijorătoare, și în ceea ce privește reciclarea recipientelor din plastic, dar și referitor la reciclarea gunoiului, în general: doar circa 1% din deșeuri sunt reciclate, restul de 99% ajungând la gropile de gunoi. Procentul este extraordinar de mic, România poziționându-se în coada listei europene – media europeană este de circa 39%, cu țări ca Germania, Austria sau Belgia având procente apropiate sau mai mari de 60% (sursa: European Environment Agency / www.eea.europa.eu).
În ceea ce privește gunoiul menajer din gospodărie, Suedia, spre exemplu, a ajuns la un nivel de refolosire (reciclare și reutilizare ca sursă de energie) de peste 99% (sursa: www.sweden.se).
Prin contrast, românii reciclează mai puțin de 1% din gunoiul gospodăriei, materialele plastice (pungi, recipiente etc.) numărându-se printre cele a căror folosire ar putea fi foarte ușor redusă și, în paralel, a căror reciclare ar putea fi foarte ușor crescută, și prin programe guvernamentale și municipale mai ample și mai accesibile, dar mai ales prin schimbarea atitudinii noastre față de consum, poluare și reciclare.
Deoarece un sfert din apa îmbuteliată este băută în afara țării de origine, “kilometri de apă” care rezultă din transport înseamnă mii de tone de emisii poluante care sunt eliberate în atmosferă. Similar putem vorbi de „kilometri de apă” acumulați în transportul național, de la sursă la consumatori. Apoi urmează gunoiul rezultat –multe miliarde de sticle care ajung la gropile de gunoi în fiecare an (60 de milioane în fiecare zi / peste 22 de miliarde anual, doar în Statele Unite al Americii), dar și cele care nu ajung nici măcar acolo, sfârșind direct în natură, în pământul nostru, în apa râurilor, lacurilor și mărilor noastre de aproape și de pretutindeni.
Așa că folosind filtrele Aqua Optima nu numai că îndepărtezi tot soiul de impurități din apă, dar ajuți și la reducerea încălzirii globale și schimbărilor climatice, la scăderea emisiilor de carbon și a poluării chimice. Fiecare contribuție, oricât de mică, ajută să ținem planeta vie.
În ceea ce privește plasticul, poți reduce consumul de apă îmbuteliată. Și poți folosi pungi din hârtie reciclată, sacoșe textile ecologice sau să refolosești ce ai deja.
Selectează gunoiul și reciclează. Nu arunca gunoaie aiurea și fii conștient că lumea noastră e mai urâtă și mai nesănătoasă din pricina celor care nu sunt atenți cu deșeurile.
Fii atent la ce cumperi. Vezi cine le produce, de unde provin, ce conțin și cum te pot afecta pe tine, dar și mediul. Alege produse cât mai ecologice și selectează producători care fac eforturi să reducă poluarea. Astfel încurajezi calitatea și inițiativele pozitive.
Informează-te și ajută-i să înțeleagă și pe cei din jur, inclusiv pe copii.
Laudă-te cu eforturile și inițiativele tale. Cu siguranță te vor urma și alții, chiar dacă nu toți.